Stadsteam Herstel Utrecht roept vraagtekens op!

Sinds 2017 is in Utrecht het samenwerkingsverband Stadsteam Herstel actief voor hulpverlening en ondersteuning van daklozen.
Op de website van de gemeente Utrecht vind je de volgende omschrijvingen:
Hulpverlening bij Stadsteam Herstel Utrecht
Bent u dakloos en hebt u hulp of advies nodig? Bijvoorbeeld over wonen, zorg, schuldhulpverlening of uw inkomen. Het Stadsteam Herstel Utrecht is er voor u.
Het Stadsteam Herstel is in essentie te omschrijven als het “one stop shop” loket waar een dakloze in Utrecht terecht kan en moet zijn met zijn/haar hulp/ondersteuningsvraag.
Het Stadsteam Herstel is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties Jellinek, Altrecht, de Tussenvoorziening, Mee, Humanitas, Het Leger des Heils, Stadsgeldbeheer en verpleegkundigen (bron https://zorgprofessionals.utrecht.nl/hulp-en-ondersteuning-wmo/opvang-en-beschermd-wonen/stadsteam-herstel/)
In de kern is de keuze voor deze vorm één die wij toejuichen en zijn ook wij van mening dat een dergelijk multi-disciplinair aanbod van hulpverlening heel veel voordelen lijkt te bieden.

Maar toch hebben wij inmiddels een aantal vraagtekens bij dit samenwerkingsverband waarbij wij het hier niet willen hebben over de inhoud, kwaliteit, aanpak etc. want dat dossier volgt nog.
Wel hebben wij vraagtekens over “formele” zaken rondom het samenwerkingsverband Stadsteam Herstel en dan doelen wij in eerste instantie op die zaken waarbij de rechten van de cliënten van Stadsteam Herstel mogelijk aan de orde zijn.
Maar met name zijn er vraagtekens bij andere zaken zoals, wat is de juridische status/entiteit van Stadsteam Herstel, onder welke beroepscode acteert men, is er een klachtenregeling, hoe wordt Stadsteam Herstel gefinancierd, waar ligt de uiteindelijke eindverantwoordelijkheid en welk toezichtkader wordt gehanteerd,  hoe zijn taken en en operationele verantwoordelijkheden van samenwerkende organisaties belegd,  en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Na meer dan 2 jaar actief te zijn als de “spil” in de hulpverlening/ondersteuning voor daklozen in Utrecht lijkt het ons nu wel tijd dat het Stadsteam Herstel, formeel gezien, meer wordt dan wat beperkte teksten en omschrijvingen op verschillende websites.
En dat duidelijk wordt welke rol en verantwoordelijkheid de gemeente Utrecht heeft, is er sprake van opdrachtgeverschap, zijn er beleidsregels geformuleerd m.b.t. Stadsteam Herstel etc.

 

 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *