WAT IS EEN MENS IN NOOD?

Vaak krijg ik de vraag, als ik gids ben bij een STREETLIFE stadswandeling, wat doe je als je iemand treft die bedelt?
Mijn antwoord is altijd hetzelfde maar biedt waarschijnlijk niet echt duidelijkheid of eensluidendheid!
“Besluit voor je zelf of je wilt geven met je hoofd of met je hart”! En elke keuze is OK en begrijp ik!
Maar ter toelichting en/of verduidelijking!
Geven met je hoofd is, een bedelend mens zien, een afweging maken, een oordeel hebben en denken dat deze persoon waarschijnlijk alleen maar bedelt voor een behoefte aan drugs of alcohol en dat met jou geld gaat bekostigen! Wat waarschijnlijk ook zo is! En daar wil jij niet aan bijdragen! Compleet begrijpelijk, en ik snap het!
Maar heb je nu echt de illusie dat als jij niet geeft , die mens in nood die vraagt, stopt met zijn/haar verslaving!
De jonge vrouw zich niet meer verkoopt aan zieke mannen, een vent stopt met fietsen stelen, winkel diefstal etc!, om op op zoek te gaan naar de muntjes voor zijn/haar verslaving??
Uit echte ervaring kan ik zeggen dat dit niet gebeurt! Ze stoppen niet niet zomaar!
En ter aanvullende toelichting of verheldering, en laat 100% duidelijk zijn, dat als je wel of niet geeft, ik beide keuzes begrijp en snap!
Maar mijn visie is dat als ik een mens in nood zie dat ik wil helpen, en Ik zie dus bijna altijd gewoon en alleen de mens in nood en mogelijk is die afwijkend van wat jij ziet! Maar voor mij is een mens in nood een in nood zonder voorbehoud of voorwaarden!
Een crack/heroïne/alcohol of wat dan ook verslaafd iemand, die in acute, fysiek en psychisch nood is en verschrikkelijk ziek is en 2 euro tekort heeft voor dat o zo belangrijk “bolletje” van 10, is voor RECHTOP een mens in nood, die echt niet gaat stoppen als jij niet geeft! En de nood erkent, net als het dilemma en de twijfel van anderen! En begrijp echt welke keuze dan ook die altijd OK is! Maar ik heb gekozen niet te oordelen naar mijn maatstaven en mij wel open te stellen voor de acute nood van die ander!
En als jij mij daarvoor, voor absurd, gek, naïef, idioot of wat dan ook verklaart, het zij zo!
Maar ik slaap er goed op!

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *