STRAATMAATJES

Net Dakloos, Wat Nu

De dagelijkse praktijk leert dat veel “nieuwe” daklozen moeite hebben om op gang te komen in hun nieuwe situatie. Met name de basiszaken als een briefadres, een uitkeringsaanvraag, DigiD, inschrijven CWI, inschrijven WoningNet, waar vind je gezondheidszorg etc. zijn als je dakloos bent niet zo eenvoudig te regelen.
Soms is de taal een barrière, soms ontbreekt gewoon de energie of weet je gewoon niet waar je moet zijn.

Straatmaatjes

STRAATMAATJES vind je op de plekken waar jij zichtbaar bent, het stadkantoor, de dag- en nachtopvang en gewoon op straat. Het is geen formele hulpverlening maar levert gewoon directe ondersteuning bij het oplossen van de eenvoudige vragen. Een STRAATMAATJE helpt je of brengt je in contact met iemand of een instantie die je kan helpen.
Wanneer je al contact met maatschappelijk werk hebt, zal je STRAATMAATJE alleen functioneren als een stuk gereedschap die met jou samen zaken uitvoert dat je ondersteunt in het doen van de dingen die je hebt afgesproken met je maatschappelijk werker. De regie ligt altijd bij jou.

Voorbeelden

“Je moet voor je uitkeringsaanvraag 3 maanden bankafschriften overleggen en je hebt geen idee hoe en waar je dat moet doen”.
Je STRAATMAATJE weet dit wel en helpt je op het stadskantoor.

“Je bent ziek en slaapt in de nachtopvang, je hebt geen huisarts en bent nog niet bij maatschappelijk werk geweest”. Je STRAATMAATJE spreekt met je af en gaat met je mee naar het inloopspreekuur bij het Catharijnehuis, zorgt dat je op de lijst komt en legt het eerste contact met de GGD-verpleegkundige.

Je komt uit Syrië en je bent dakloos. Je moeder is pas in Nederland en verblijft in het AZC in Tilburg en aangezien je weinig geld hebt en de treinreis kostbaar is, kun je je moeder nauwelijks bezoeken.
Je wil graag dat je moeder verplaatst wordt naar het AZC in Utrecht en het lukt je niet dat voor elkaar te krijgen.
Je spreekt en begrijpt het Nederlands redelijk goed, maar onvoldoende om dit te regelen.
Een STRAATMAATJE gaat met je mee naar het AZC, COA en belt een aantal keer voor je. Na een paar weken verhuist je moeder naar Utrecht.

Reacties gesloten