Buiten de cijfers, buiten de regels?

Vandaag melde zich in de dagopvang een man bij ons met zijn verhaal!
En ja wij krijgen dit soort meldingen gewoon omdat wij dagelijks op straat aanwezig zijn! Dus bereikbaar en beschikbaar!
De klant een man, geboortejaar 55, vanaf geboorte in Utrecht gewoond maar de laatste 10 jaar op meerdere plekken in Nederland vanwege relaties.
Relatie is kapot en meneer is dakloos en meld zich een 3-tal weken geleden in Utrecht omdat zijn sociaal netwerk, kinderen, familie en verleden in Utrecht is en niet in de regio Deventer, en hij heeft hulp nodig!
Hij wordt afgewezen/weggestuurd door gemeente en Stadsteam Herstel vanwege het argument geen regiobinding! Het is nog onduidelijk of deze afwijzing een formele is of dat het gewoon is op basis van inschatting van Stadsteam Herstel. Dat zou dan mogelijk ook betekenen dat er geen formele afwijzing en voor beroep of bezwaar vatbare beslissing is genomen.
Maandag gaan wij hiermee aan de slag!
Is dit nu één van de hoeveel gevallen die worden afgewezen en weggestuurd zonder dat daar op enigerlei wijze vastlegging van is en die niet en op geen enkele wijze in de statistieken en rapportages zichtbaar zijn?
Is dit één van de gevallen waarbij de onwettige regiobinding eis wordt gehanteerd?
De hoeveelste, is deze man of vrouw in de afgelopen periode?
Is er eigenlijk wel een formeel bindingsverzoek ingediend door Stadsteam Herstel, en zo ja is er dan een formele afwijzing en met welke motivatie?
Of is het besluit van Stadsteam Herstel gewoon genomen op basis van de inschatting van een individuele medewerker en is dit gewoon een soort wegsturen bij het loket?
En zo ja, op basis van welke competenties, bevoegdheid of wetgeving?
Voor wie of welk belang werkt het Stadsteam eigenlijk?
Wij hopen echt dat deze casus anders is dan dat nu lijkt te zijn, gebaseerd op de tot nu toe bij ons bekende informatie en feiten.
Anders zijn hier echt grove schendingen van (mensen) rechten en rechten van burgers in het algemeen, in het geding.
Mogelijke gevolgen zouden kunnen zijn, geen adres of briefadres, uitschrijving BRP met de term VOW, vertrokken onbekend waarheen en als gevolg daarvan geen zorgverzekering, verlies van WAO uitkering en ga maar door en ga maar door.
Ik hoop dat wij voorbarig zijn en dat onze eerste inschatting onjuist en onterecht blijkt te zijn!
Maar wij gaan verder/aan de slag met deze casus. Soms is het een voordeel dat wij bijna 24/7 dus ook in het weekend beschikbaar en toegankelijk zijn.
En dat zonder subsidie, die wij overigens absoluut niet willen want wij werken vanuit overtuiging, compassie, ervaring en menslievendheid!

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *