Systemen falen en kwetsbaren worden de dupe!

Vandaag 22-10 kregen wij voor één van onze klanten een bericht van de Belastingdienst.
Voorschot beschikking voor zorgtoeslag is 0,00 omdat hij niet verzekerd zou zijn.
En zou het toeval zijn dat dit soort beschikkings berichten,  naar onze indruk altijd pas komen, op of net na de betaaldatum?
Maar wat wil nu het geval, wij hebben voor onze klant per 01-08 een zorgverzekering afgesloten bij Zorg en Zekerheid, de U-Polis.
Dit is een geweldig werkend instrument omdat wij 100% garantie hebben op acceptatie en de premie direct wordt ingehouden van zijn daklozen uitkering.
Mooi resultaat toch! , man verzekerd en premie gegarandeerd betaald.
Maar nu de aanvraag Zorgtoeslag!
Direct gedaan op 01-08, maar als je dakloos bent en een briefadres hebt kan dat niet digitaal, zoals voor iedere andere burger,  maar moet je eerst een formulier aanvragen.
Dat duurt weer wat weken, o ja en dan komen we erachter dat dan ook het geschat jaarinkomen nog apart moet worden ingediend, bankrekening moet worden doorgegeven etc en ook dat doen we allemaal begin september, Maar we zijn er nog niet, vandaag en gedateerd vandaag lezen wij het bericht op mijn toeslagen, toeslag 0,00 want meneer is niet verzekerd.
Dus maar weer bellen met de Belastingdienst! Al met al 1 uur en 47 minuten deze keer, in verschillende wachtrijen, 3 x doorverbonden en de conclusie is? Oeps,  foutje meneer is wel verzekerd vanaf 30 juli
Onze klant heeft zich overgegeven aan het systeem, en vertrouwd op het systeem en heeft dus al een aantal maanden inhouding van Zorgpremie op zijn “daklozen” uitkering en geen zorgtoeslag ontvangen.
Nu moet hij weer wachten tot de 20e van volgende maand op de toeslag waar hij gewoon recht op heeft!
Weet je wat wij doen? Wij gaan hem voor deze maand de 94 euro zorgtoeslag gewoon voorschieten,  met de hoop dat het terugkomt, en anders maar niet.
Helaas kunnen wij geen doc’s mbt de details etc mee sturen vanwege de privacy wetgeving en WIJ houden ons beslist wel aan de wet!
Maar wat een zieke overheid dat systemen (die niet werken) de overhand hebben!
En dit is geen unicum maar dagelijkse. wekelijkse praktijk

Disclaimer,
RECHTOP is niet tegen hulpverleningsinstanties, hun medewerkers en gemeenteambtenaren die daar zeer betrokken en gepassioneerd mee bezig zijn! Want wij zien natuurlijk ook dat zij gelijke frustraties hebben en ervaren.
Maar alsjeblieft kijk naar de uitkomsten/resultaten. Wij twijfelen niet aan goede bedoelingen en inzet, of overtuiging, maar wel aan de uitkomsten!

En nu vragen wij ons zelf af? Hoe gaan wij dit morgen aan de man verkopen zodat hij nog vertrouwen blijft houden in het systeem? En hoe houden wij onze eigen geloofwaardigheid overeind?
Gewoon dagelijkse dillemma’s maar wel BS 1e klas

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *